Posted by Ilendor de Siowen |
Aristotelés


Všichni jsme ho už někdy zažili. Je to přirozená reakce těla na hrozící nebezpečí. Vrozené obavy nás odpradávna drží naživu. Za normální situace díky němu nesáhneme na jedovatého pavouka, za bouřky vyhledáme úkryt apod. Naučený strach se oproti vrozenému daleko více pojí s fantasií člověka.

Proč se bojíme osamělosti, neúspěchu nebo stáří? Za zdánlivě jednoduchými odpověďmi se ale skrývá daleko více otázek. Zkusme si rozebrat například strach z neúspěchu

Proč se bojíš toho, že budeš neúspěšný?
Protože úspěšnost je měřítkem dnešní doby. 

Proč alespoň nezkusíš stát se úspěšným sportovcem, podnikatelem, nebo umělcem?
Protože když to nedokážu, budu ostatním jen pro smích. Uslyším samé: ,,Já ti to říkal." nebo ,,Všichni věděli už předem, že na to nemáš, takhle jsi akorát utratil čas a peníze, které jsi mohl použít jinde a jinak."

Proč ti tak záleží na názoru ostatních? 

Proč?

Je to jejich čas, co do toho snu investují? Jsou to jejich finance? 

NE

Tak vidíš. Na jejich názoru tedy vůbec nezáleží.

Jasně, řekneš si, že se to lehko kecá, že když nejsem ve tvojí kůži, tak nedovedu posoudit danou situaci objektivně. Nejsou to moje peníze, ani můj čas, tak proč bys mě měl poslouchat? Z naprosto stejného důvodu, ze kterého posloucháš ty, co ti říkají, že to nedokážeš.

ZKUS TO

Jdi do toho naplno. Možná se to nepovede, možná se ti pak budou smát, ale dokud to nezkusíš, tak to nezjistíš.

Ať už si myslíš, že to dokážeš, nebo ne, vždycky máš pravdu.
Henry Ford

Pokud bychom strach v angličtině pojali jako zkratku, existují dva způsoby, jak si ji vyložit:

FEAR = Forget everything and run
(Zapomenout na všechno a zdrhat.)

nebo

FEAR = Face everything and rise
(Postavit se všemu čelem a růst.)

Ten první zachraňuje životy, ten druhý nás činí výjimečnými. Samozřejmě neříkám, aby jste si stoupli čelem před rozzuřeného nosorožce a čelili mu. Mluvíme tu o strachu naučeném. 

Máš strach ze ztráty zaměstnání? 
Začni jednat. Zeptej se nadřízeného, jak by ses mohl zlepšit. Začni dělat svou práci tak, aby ses nestyděl se pod ní podepsat. Udělej vše tak, aby se tvůj podpis stal známkou kvalitně odvedené práce.

Nahraď strach z neznámého zvědavostí. Změní se tím spousta věcí kolem tebe.

Máš strach z toho, že zestárneš?
Tomuto strachu jsem nikdy nerozuměl. Všichni stárneme. Tak to na tomto světě prostě chodí. Květiny uvadají, mléko kysne, lidé a víno stárnou. Tak to prostě je.
Jsem si vědom toho, že přijde den, kdy se nad tímhle strachem znovu zamyslím a svůj postoj přehodnotím. Možná dokonce pochopím podstatu tohoto strachu. Ale do té doby,..

CARPE DIEM

Chvíle, kterou prožíváš se už nikdy nevrátí. Přestaň se bát a začni jednat. Dnešek bude už zítra minulostí. Užívej si, sni, buď pozitivní. Ostatní tě možná budou považovat za blázna, ale na tom přeci nesejde. Důležité je, aby jsi byl ty šťastný a spokojený.


Mějte se fantasticky, kamarádi. A užívejte každého dne!